Month: prill, 2018

Vizita e Hirësisë së Tij, Patriarkut të Moskës dhe të gjithë Rusisë, Kiril në Tiranë

DSC_4068

Kisha Ortodokse Shqiptare dhe i gjithë populli Orthodse i Shqipërisë, si dhe serbët e fesë ortodokse, përshëndetën ardhjen e Hirësisë të tij, Patriarkut të Moskës dhe gjithë Rusisë, Kirill nga 28-30 prill. Vizita e tij është me rëndësi historike, sepse të dy kishat dhe njerëzit e tyre kanë përjetuar dhe mbijetuar persekutimin e regjimeve komuniste në dekada.
Përfaqësuesit e shoqatës “Shën Jovan Vladimirit” së bashku me besimtarët e tjerë orthodoksë nga Shkodra u bashkuan për ti dhënë mirëseardhje madhështore Patriarkut rus, si dhe për të marrë pjesë në Liturgjinë e Shenjtë, i cili u mbajt nga të dy krerët e kishave motra.
Gjatë fjalës së tij, pas adhurimit të besimtarëve, Patriarku Kiril theksoi vuajtjet dhe përvoja të vështira që pasuan ekzistencën e kishave përgjatë shekujve, prishjen e kishave, vrasjen e klerit dhe klerikë, por siç shtoi ai, jeta dhe besimi ishin ringjallur, dhe kisha gjithashtu u rrit. – “Gjaku i Dëshmorëve është gjithashtu fara e krishtërimit” – deklaroi ai.
– Ne vazhdojmë të festojmë Pashkët, ringjallja e Krishtit është një shërim dhe mjet për të shëruar jetën tonë të vdekshme që është paralizuar nga mëkati dhe i largët nga Perëndia. Pashkët janë një ndryshim i mbinatyrshëm në jetën tonë. Prandaj, Perëndia ynë, Jezu Krishti, u flijua dhe u ngjall për shpëtimin tonë. Pashkët janë një fitore mbi të keqen në këtë botë. Fuqia dhe heroizmi i ortodoksëve nuk është agresioni apo dëshira për hakmarrje, por qëndron në gatishmërinë për të ndihmuar dhe për të shërbyer këtë të vërtetë-tha Shenjtëria e tij, Kiril.
Ai përfundoi fjalën e tij me fjalët e Shën Kosmos nga Etolia, martir nga vendi ynë. – ” Zoti i Gjithpushtetshëm ka shumë emra të ndryshëm, ai quhet Drita, Jeta, dhe Ringjallja, por emri i tij kryesor është dashuri. Dashuria e Tij na jep jetë dhe, ku ai ekziston, vdekja nuk është e mundur….”
Hirësia të Tij, Kryepeshkopi i Kishës Ortodokse Shqiptare, Anastasia, përshëndeti Patriarkun i Kishës Ruse me fjalët “I bekuar është ai që vjen në emër të Zotit”. Ai vuri në dukje bashkëpunimin me dekada të gjatë dhe uroi Kiril shëndet dhe jetë, plot besim për të udhëhequr popullin besimtar rus drejt jetëgjatësisë dhe dritës së Kryqit dhe Ringjalljes.
“Krishti u ringjall – Me të vërtetë u ringjall”, – përshëndeti Fortlumturia e Tij, z. Anastas.
Patriarku i Kishës Ortodokse Ruse gjithashtu pati takime shumë të përzemërta me zyrtarët më të lartë të shtetit të Shqipërisë, Presidenti i Republikës, Ilir Meta dhe Kryeministrin e Republikës së Shqipërisë, Edi Rama.
Me vizitën në Kishën e Shën Vlashit, pjesëmarrjen në Akademinë teologjike “Ngjallja e Krishtit”, koncertin e Korit të Sinodit Moskës dhe ekspozitën e ikonografisë ruse, Patriarku Kiril përfundoi vizitën e tij në Shqipëri.

Delegacioni nga Shkodra merr pjese ne liturgjine qe u mbajt nga Mitropoliti I Malit te Zi ne nje nga kishate qytetit bregdetar te Herceg Novit.

IMG-26a3ee3a6c98fcfda9bcc6830a8724ad-V-640x480

Me ftese te Hiresise se tij Mitropolitit Amfillohije, delegacioni nga qyteti I Shkodres I perbere nga kryetari I shoqates ortidhokse Sh.Jovan Vlladimir Simo Ajkoviq dhe kryetari I shoqates se pakices serbo-malazeze Pavlo Jakoja-Brajoviq moren pjese ne liturgjine e se shtunes se madhe ne Topola te Herceg Novit.

Se bashku me kremtimin e kesaj liturgjie te shenjte startoi edhe manifestimi I “Diteve te kultures shpirterore ruse” qe do te zgjase deri me daten 14Prill ku organizatoret e ketij aktiviteti jane Keshilli kishtar I qytetit, organizata turistike e Herceg Novit dhe JUK Herceg fest.

Gjate predikimit te liturgjise mbas leximit te Bibles Mitropoliti theksoi se Zoti e krijoi njeriun per te qene I perjetshem. “ Kjo eshte e vertetuar me vdekjen e Krishtit sepse me vdekjen e tij ai e mundi vdekjen dhe si Zot i ktheu natyres njerezore bukurine e vet burimore, miresine urtesine dhe dijen, e ne kete menyre njeriut I dhuroi jeten e perjeteshme” tha ne predikimin e tij Mitropoliti.

Gjithashtu Mitropoliti pohoi se permes kryqezimit dhe vdekjes se Jezusit ne natyren njerezore dhe ne te gjithe natyren hyjnore futet nje element I ri, ai I pavdeksise.

Mbas kungimit te shenjte Mitropoliti kujtoi se ne kete vit permbushen 100 vjet nga riperteritja e Patriarkise se Moskes. “Pas tragjedisese madhe te popullit rus u rimekemb Patriarkana e Moskes ku patriarku I pare u be Tihoni. Mbi themelet e saj qendron kultura e madhe e shtetit rus atehere, sot dhe ne shekuj…edhe per kete fakt eshte nje kenaqesi e madhe per mua qe keto dite te kemi edhe ditet e kultures panruse” tha ai. Me tej Mitropoliti permendi edhe faktin se ne kete vit permbushen 100 vjet nga rithemelimi I Patriarkanes se Pejes. “100 vjet nga rithemelimi I Patriarkanes sePejes dhe 100 vjet nga rithemelimi I Patriarkanes se Moskes” theksoi Mitropoliti.

Besimtareve te shumte u foli edhe kryebashkiaku I qytetit te Hrceg Novit Stevan Katiq I cili nder te tjera shprehu kenaqesine e tijper pranine e Mitropolitit ne kete feste ne Topola te Herceg Novit.
Z.Katiq foli per rindertimin e objekteve te kultit ne Topola dhe falenderoi te gjithe ata qe bene te mundur kete gje. Gjithashti ai pershendeti delegacionin nga Rusia qe do te marre pjese ne “ditet e kultures shpirterore ruse”

Pas liturgjise, aktiviteti vazhdoi me zbritjen poshte ne ujrat e pastra te detit Adriatik me pagezimin e femijeve ne breg te detit. Gjate kesaj u pagezuan nje numer simbolik femijesh ku te pranishem ishin nje numer I madh besimtaresh.
Me pas per nder te gjithe te ftuarve u shtrua nje dreke festive ku u mbajten shume pershendetje nga pjesemarresit. Ne emer te delegacionit nga Shkodra fjalen pershendetese e mbajti Z.Pavlo Jakoja-Brajoviq ku nder te tjera theksoi kujdesin dhe ndihmen e madhe qe Mitropolija e Malit te Zi e ne vecanti vete Mitropoliti ka dhene per shoqatat e pakices serbo-malazeze.E gjithe dreka kaloi ne nje atmosfere vellazerore.

Konsultime mbi aktet nënligjore për pakicat kombëtare

big_30709507_1602880733159036_1714000041993043968_n_(1)

Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtëm ka nisur një proces diskutimi me pakicat kombëtare për aktet nënligjore të ligjit për Pakicat Kombëtare. Në këtë kuadër, Ministri për Evropën dhe Punët e Jashtme Ditmir Bushati, zëvëndësministrja Artemis Dralo dhe Kryetarja e Nënkomisionit për të Drejtat e Njeriut Vasilika Hysi ishin në qytetin e Shkodrës në një dëgjesë publike me pakicat serbo dhe malazeze për aktet nënligjore për ligjin për Pakicat Kombëtare.
Ministri Bushati në fjalën e tij nënvizoi se MEPJ ka nisur këtë proces konsultimi në mënyrë që t’iu përgjigjet kërkesave të të gjithë minoriteteve dhe se Shqipëria është angazhuar për zbatimin e të drejtave të njeriut.
“E kam diskutuar si me Ministrin e Jashtëm të Malit të Zi ashtu edhe me Ministrin e Jashtëm serb për të ndërtuar projekte specifike që janë më të përshtatshme për karakteristikat që kanë pakicat këtu”, nënvizoi Ministri Bushati.
Më tej Ministri Bushati theksoi se “Pavarësisht progresit të qenësishëm që është bërë në këtë fushë dhe risive që sjell ligji, kemi shumë detyra përpara, fillimisht me ripërcaktimin e të gjithë arkitekturës në fushën e mbrojtjes dhe promovimit të të drejtave të pakicave, bashkëpunimin me pushtetin vendor dhe me përfaqësuesit kryesorë të pakicave të ndryshme në Shqipëri”.
Nga ana e saj, Kryetarja e Nënkomisionit për të Drejtat e Njeriut, Vasilika Hysi, theksoi se ka pasur një proces të gjatë konsultimi, por shqetësimi i shumë pakicave ishte për aktet nënligjore dhe ky proces konsultimi është praktika e duhur për hartimin e kuadrit të duhur ligjor”.
Dëgjesa e parë u zhvillua në Tiranë nën kujdesin e zv.Ministres Dralo, e cila vijon konsultat me të gjithë grupet e interesit për përgatitjen e këtyre akteve.

Festimi i Pashkëve në Vrakë

IMG-f063fb329e0638f4fd153684234c3d3b-V-384x512

Në kishën e Shën Trinisë në Vrakë sot në ditën e Pashkës u mbajt liturgjia e Shenjtë me bekimin e Mitropolitit të Malit të Zi, Amfilohije, të cilën e shërbeu prifti nga Podgorica Predrag Shqepanoviq.
Pas shërbesës dhe kungimit të besimtarëve të pranishëm, u ndanë dhe vezët e festës.
Atë Predrag në fjalën e tij i bëri thirrje besimtarëve të ruajnë besimin ortodoks dhe gjuhën Serbe, si dhe virtytet njerëzore dhe të mbjellin vetëm dashuri ndaj të afërmve të tyre dhe komshijve.
Në shërbesë morën pjese dhe kryetarët e shoqatave Serbe në Shkodër “Moraça-Rozafa” dhe “ Shën Jovan Vladimir”, z. Pavlo Jakoja dhe z. Simo Ajkoviq. Të pranishmëve iu bashkuan dhe prifti dhe dy murgesha nga kisha katolike e zonës, e rëndësishme për bashkëpunimin ndërfetar me qëllim promovimin e paqes dhe tolerancës në një ambient multinacional siç janë Vraka dhe Shkodra.

Gëzuar Pashkët

Vaskrsenje-dnevne

Shoqata Ortodokse “ Shën Jovan Vladimir” uron të gjithë besimtarët ortodoksë në Shkodër, Shqipëri, Serbi, Mal të Zi dhe në të gjithë botën Gezuar Pashkën e Bekuar.

Kjo ditë është më e dashura për të Krishterët, dita kur qënia jonë bashkohet me Zotin, kur vlerat tona njerëzore ngrihen mbi çdo të metë dhe mëkat, kur dashuria mposht errësirën dhe ne bëhemi njerëz më të mirë.
Ме dëshirën që Paqja e Zotit të hyjë në shtëpitë dhe zemrat tuaja,

Krishti u ngjall,
Me të vërtetë u ngjall.

Copyright (C) 2014, Shoqata Identitet | Faqe Interneti nga Interweb.al sh.p.k