Month: shtator, 2018

Në selinë e shoqatës Moraça-Rozafa rifillon kursi i gjuhës serbe

275px-Српска_азбука_(Times_New_Roman).svg

Të premten, me 14 Shtator, në selinë e shoqatës Moraça-Rozafa rifilloi mësimi i gjuhës serbe nëpërmjet kursit të gjuhës me elementet e identitetit kombëtar. Ky kurs, si e vetmja formë e mësimit të gjuhës amë, mbahet pa ndërprerje që nga marsi i vitit 2008, dhe gjatë gjithë këtyre viteve numri i nxënësve që ndjekin këtë kurs është në rritje. Kursi është bashkëfinancuar nga Zyra për Bashkëpunimin me Diasporën dhe Serbët e rajonit të Republikës së Serbisë me bashkëpunimin shumëvjeçar dhe nën organizimin e shoqatës “Moraça-Rozafa”. Gjithashtu, një kontribut të rëndësishëm për zhvillimin e suksesshëm të tij gjatë gjithë këtyre viteve ka dhënë dhe Mitropolia e Malit të Zi dhe Fortlumturia e Tij, Mitropoliti Amfilohije.

Lektori kryesor nga fillimi është profesori i gjuhës serbe nga Nikshiqi, z. Svetozar Qirakoviq me asistimin e dy ndihmësve të cilët janë dhe njohës të mirë të gjuhës shqipe, me qëllim që nxënësit të përvetësojnë sa më mirë e sa më lehtë gjuhën serbe. Mësimi mbahet 2 herë në javë, të premten dhe të shtunën, ndërsa nxënësit janë të ndarë sipas moshave dhe nivelit të dijes së gjuhës. Pavarësisht  vështirësive dhe sfidave të kohës, Shoqata “ Moraça-Rozafa” ka arritur që të sigurojë mbarëvajtjen e kursit të gjuhës serbe, i cili ka një rëndësi të veçantë për pjesëtarët e pakicës serbo-malazeze të cilët për shekuj me rradhë jetojnë në Shkodër.

Rifilloi emisioni i lajmeve në gjuhen serbe në televizionin lokal Tv-Kopliku

IMG-61f61eadc3919ec54aaa1080bfc12b06-V-540x432

Sot rifilloi emetimi i lajmeve në gjuhen serbe në televizionin lokal Tv-Kopliku. Ky emision mundësohet nga bashkëfinancimi i Ministrisë së Kulturës së R.Serbisë. Eshte viti i pestë pandërpreje që ky transmetim realizohet nga bashkëpunimi i Ministrisë së Kulturës së R.Serbisë me shoqaten e pakices serbo-malazeze Moraça-Rozafa në Shkodër. Është përcaktuar që emisioni të transmetohet çdo të shtunë nga ora 19:00 deri në orën 20:00 dhe ritransmetimi të bëhet të dielën nga ora 13:00 deri në 14:00.

Qëllimi kryesor i këtij bashkëpunimi shumëvjecar midis Ministrisë së Kulturës dhe shoqatës “Moraca-Rozafa” është rritja e informimit në gjuhën serbe për pjesëtarët e popullit serb në Shkodër, e mundësuar nga hapësira e madhe të frekuencave të këtij televizioni si dhe ruajtja dhe promovimi i gjuhes serbe si instrument per forcimin e identitetit dhe perkatesise nacionale.

Ky emision përveç lajmeve, në gjysmën e dytë të tij shfaq dokumentarë, këngë dhe muzikë nga folklori i popullit Serb, si dhe përbajtje historike dhe kulturore mbi popullin tonë. Vlen të përmendet që per realizimin e këtij projekti punohet me shumë pasion nga ana e gazetarëve të cilët jane aktivistë të shquar të shoqatës Moraca-Rozafa dhe stafit te Tv-Koplikut që është shumë i predispozuar të japë kontributin e vet në realizimin e këtij transmetimi .
Kohëzgjatja e emetimit te tij do të jetë deri në fillim të muajit dhjetor duke shpresuar që në një të ardhme të afërt ky emision të jetë i përjavshem dhe pa shkeputje në kohë.

Copyright (C) 2014, Shoqata Identitet | Faqe Interneti nga Interweb.al sh.p.k